Informatión

15. june 2001

Yaltah Menuhin, 79

Pianisten Yaltah Menuhin er død, 79 år gammel. Selvom hun - opkaldt efter Jalta på Krimhalvøen - stod i skyggen af sin verdensberømte bror, violinisten Yehudi Menuhin, og sin søster, pianisten Hephzibah - der gerne akkopagnerede broderen - skabte Yaltah sig alligevel en solokarriere som berømmet pianist, og hun optrådte verden over med sit følsomme spil. De musikalske søskende var børn af jødisk-russiske forældre bosiddende i USA, og Yaltah blev født i San Francisco i 1921. På trods af, at deres forældre ikke ønskede, at også pigerne skulle have lov at forfølge musikalske karrierer, lykkedes det både Hephzibah og Yaltah at bryde fri og følge deres egne drømme.

I modsætning til sin søster, der holdt sig til mainstream klassisk musik, blev Yaltah stadigt mere interesseret i moderne og samtidig musik, og i '60 blev hun gift med den talentfulde pianist Joel Ryce.

De tre Menuhin-søskende satte i mange år deres præg på den klassiske musikverden, og et højdepunkt i deres karrierer var, da Yehudi i '66 - på sin 50 års fødselsdag - dirigerede sine søstre og sin ældste søn i en opførsel af Mozarts koncert for tre klaverer.

Yaltahs mand foretog i 60'erne et karriereskift og blev psykoterapeut, og fra slutningen af årtiet helligede Yaltah sig sin mand og hans karriere.


Return to Obituaries